Çocuklarda uyku düzeni ve kitap okumanın etkisi

İlk kez anne baba olan bizlerin hayatında, doğum ile beraber yepyeni, heyecanlı, bir miktar endişeli ve aslına bakarsanız gerçekten de ciddi değişiklikler olacak. Her aile gibi siz de miniğinizin sağlıklı ve dengeli beslenmesi, hastalıklardan korunması, emekleme ve sonrasında nihayet ilk adımlarla beraber yürümeye başlaması, zamanı gelince bezden kurtularak rahat bir şekilde tuvaletle alışması, kişisel bakım ve temizlik alışkanlıkları, uyku düzeni ve doğru oyun ve etkinliklerle duygusal / zihinsel gelişimi için en doğru yöntemleri bulmak için sürekli bir arayış halindeyiz.

Uyku düzeni ve kitap okuma

Çocuklar bembeyaz bir kağıt gibi, ona ne verirsek almaya hazır bir halde öğretmeye çalıştıklarımızı, çoğunlukla hareketlerimizi taklit ederek hızlıca kavrar ve uygulamaya koyulurlar. Bu nedenle öncelikle onlara ne öğretmek istiyorsak, samimi bir şekilde kendi rutinimiz haline getirmeliyiz. Bu yazımızda konu alacağımız uyku düzeni, yalnızca onun için değil, tüm ev halkının rahatı için önemlidir. Çocuğumuzun gece yatağa giriş saati, yalnız başına uyumaya başlaması, gece uyanmalarını en aza indirgemeyi küçük yaşta rayına oturtmak, ilerleyen yaşlarında ortaya çıkabilecek olan uyku sorunlarını önlemek açısından atılan ilk adım olabilir. Henüz yeni doğmuş bir bebekken bile gece gündüz ayrımını yapabilmesi açısından akşam saatlerinde evin ışıklarını loş hale getirmek ve onunla konuşarak, ninni ve şarkılar söyleyip uykuya dalmasına yardımcı olabilirsiniz. Aslında bunu o günlerde normalde okumakta olduğunuz kitabınızı yumuşak bir ses tonuyla ona okumanız bile yeterli olacaktır. Elbette sizin ne dediğinizi anlamıyor ama sesinizi duymak hem onu rahatlatacak hem de ilgisini çekecektir. Daha büyük çocuklarda ise gün boyunca hareketli olmasına rağmen hiç bitmeyen, hatta uyku saati yaklaştıkça artan enerjisini uyku öncesi rutininizde kitap okumayı ekleyerek sakinleşmesine ve uykuya geçişine çok yardımcı olabilirsiniz.

Rutin önemlidir!

Uyku öncesi bir uyku rutini oluşturmak ve bu rutini her gece aynı sıra ve süre ile tekrarlamak çocuğunuzu rahatlatıp ve uykuya geçişini kolaylaştıracaktır.

Her ailenin ve evin düzeni farklıdır ve bu nedenle oluşturacağınız rutin de elbette farklı olacaktır ancak bu rutinde kitaba yer vermeniz çocuğun bedeninin ve zihninin sakinleşmesine çok yardımcı olacaktır. Hep aynı saatlerde pijama giyme, hala süt istiyorsa sütünü içme ve dişlerini fırçaladıktan sonra biraz sohbet etme, biraz öpüşüp koklaşma ve sonunda yatağa girerek kendi kitaplığından yaşına ve ilgi alanlarına uygun kendi seçtiği kitapları okumak harika bir uyku rutini olabilir.

Uyku rutininde sıra kitap okumaya geldiğinde çocuğunuz loş ışık ve kitaptaki hikaye ile birlikte hayal kurmaya başlayacak, fiziksel hareketliliği azalacak ama algısı inanılmaz yüksek halde sizi dikkatle dinlemeye başlayacak, çizimlerdeki detayları farkederek arasındaki ilişkileri farkedip katılım gösterecektir. Beraber kitap okumak onun dinlemeyi öğrenmesine ve hikaye anlatıcılığı yeteneğine katkıda bulunacaktır. İlerleyen zamanlarda atladığınız bir cümle olursa sizi durdurup -sanki kendisi de okumayı biliyormuşçasına- düzeltmeye başlarsa şaşırmayın.

Bazı geceler arka arkaya aynı kitabı okumak isteyecek, günlerce sıkılmadan ilk kez okuyormuşsunuz gibi dinleyecek ve her seferinde hikayedeki şaşırtıcı olaylara şaşırıp abartılı ifadelerle tepkisini belli edecektir. Sakın bıkmayın, siz de sıkılmayın ve ilk kez okuyormuşçasına katılım gösterin. En önemsiz sandığınız hareketleriniz bile ebeveyn ve çocuk arasındaki güven ilişkisi için aslında çok önemli olumlu / olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Ona kitap okurken okurken çocuğunuz ile geçireceğiniz bu güzel ve sakin zaman sizlere de iyi gelecek ve bu rutin ile çocuğunuz gün içindeki hareketli yaşamı, geceki huzur ve sakinlik ile ayırt etmeyi ve geçiş yapmayı öğrenecektir.

İyi uykular :)